Wat doet een recruitmentbureau?

Recruitment verwijst naar het proces van aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten. De uitdaging van een recruiter is om kandidaten te vinden die niet alleen goed passen bij de functie, maar ook bij de organisatie.

Een recruitmentbureau ondersteunt een bedrijf bij de zoektocht naar het geschikte personeel voor hun openstaande vacatures. De doelstelling van recruitment is het selecteren van de meest geschikte kandidaat voor een vacature. De vacature kan zowel een tijdelijke functie betreffen als een functie voor vast dienstverband. Bedrijven schakelen een recruitmentbureau in wanneer ze zelf moeilijk kandidaten kunnen vinden voor hun vacatures.

Vanwege de diversiteit aan functies en beroepen op de arbeidsmarkt zijn veel recruitmentbureaus gespecialiseerd in bepaalde marktsegmenten. Zo is het ene recruitmentbureau gericht op functies in de zorg en het andere weer gericht op functies bij overheidsinstellingen. Ook zijn er recruitment bureaus die zich specialiseren in de ICT sector. ICT recruitment vereist kennis van het marktsegment. ICT lijkt een smal marktsegment. Dit is echter niet zo. De ICT wereld is erg breed. Systemen, Netwerken, Applicaties, Databases, Software ontwikkeling etc etc. Binnen elk ICT subdomein zijn er honderden verschillende soorten IT vacatures. Elk met hun eigen jargon.  

De voordelen van het inschakelen van een recruitmentbureau

  • Door het inschakelen van een recruitmentbureau, hoeft een organisatie zich niet meer bezig te houden met het zoeken naar geschikte kandidaten. Hierdoor kan de organisatie zich focussen op andere belangrijke processen binnen het bedrijf.
  •  Een recruitmentbureau beschikt over een groot netwerk van professionals, hierdoor kan een bureau sneller betere matches vinden.
  •  De kandidaten die gevonden worden door een recruitmentbureau zijn al gescreend. De aansluiting met de vacature is hierdoor beter.
  • Een goede recruiter werkt niet reactief maar proactief. Dat wil zeggen dat de recruiter niet afwacht wie reageert op een vacature maar zelf actief potentiële kandidaten benadert.

Recruitment is een essentieel onderdeel van een organisatie. Toch is het voor veel organisaties een uitdaging om geschikt personeel te vinden. Zonder geschikt personeel kunnen organisaties niet het gewenste resultaat behalen waar ze naar streven. Hierdoor is het van belang dat het juiste talent wordt aangetrokken, opgeleid en behouden.

 In bepaalde situaties is het inschakelen van een recruitmentbureau erg handig

  • Als er geen interne recruiter aanwezig is in een organisatie dan ontbreekt er tijd en kennis om zelf werving en selectie uit te voeren.
  • Een interne recruiter kan alleen voor zijn eigen organisatie kandidaten benaderen. Hij kan daarom minder van betekenis zijn voor latent werkzoekende kandidaten.
  • Headhunting met maar enkele vacatures van één organisatie in het achterhoofd is moeilijk. Een interne recruiter zal zijn werkzaamheden dan ook snel verleggen naar het begeleiden van sollicitatieprocedures. Ook gaat hij meer bezig zijn met arbeidsmarktcommunicatie en gesprekken voeren met hiring managers. Het beste talent, dat latent zoekend in de markt is, blijft hierdoor buiten beschouwing van een organisatie. Een gemiste kans volgens The Search Company.

Lees meer gedetailleerde uitleg over wat wij bij The Search Company als recruitment bureau doen. Meer weten over The Search Company vanuit een extern oogpunt. Lees onze Google reviews.