Wat is employer branding?

Employer Branding is een hot-topic in de recruitment wereld. Goede employer branding zorgt ervoor dat je als werkgever aantrekkelijk bent voor nieuwe werknemers. Maar wat is het nou precies en wat moet je er mee als werkgever?

Over employer branding doen veel verschillende opvattingen de ronde. De een ziet het vooral als het hebben van een goede recruitmentsite, een ander beschouwt het als veel aanwezig zijn op social media en een derde heeft het over het maken van gelikte campagnes om personeel te werven. Allemaal zijn het inderdaad bruikbare middelen, maar employer branding is veel breder dan dat. De auteurs van het boek ‘Bouwen aan het nieuwe Employer Brand’ beschrijven het concept als volgt:

“Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders, met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.”

Bij employer branding gaat het niet alleen maar over hoe je nieuw personeel aantrekt, maar ook over hoe je je huidige personeel kunt behouden. Ga na wat jouw bedrijf bijzonder maakt en vertel dat eerlijke verhaal aan de buitenwereld.

Het employer brand wordt gevormd door drie elementen:
  • Huidige employer brand identity: dit zijn zowel de positieve als negatieve waarden die door de huidige werknemers ervaren worden.
  • Gewenste employer brand identity: dit zijn de waarden die de organisatie nastreeft en die de organisatie succesvol maken.
  • Employer brand imago: dit is de perceptie die de buitenwereld van de organisatie als werkgever heeft.
Waarom is employer branding zo belangrijk?

Een bedrijf heeft talent nodig om zijn bedrijfsdoelstellingen te behalen. Hoe beter je als werkgever kan laten zien wat je interessant maakt, hoe beter je de beste mensen uit de markt kunt halen en hoe beter je vervolgens als bedrijf kunt functioneren.

Daarbij heeft employer branding ook een positief effect op de huidige medewerkers binnen het bedrijf, zij kunnen hierdoor namelijk trotser zijn op hun bedrijf en gemotiveerder aan het werk gaan.

Lees meer over de diensten van The Search Company. Meer weten over The Search Company vanuit een extern oogpunt. Lees onze Google reviews.