Wat is referral recruitment?

Referral recruitment is een buitengewoon effectieve methode om aan gekwalificeerd, nieuw personeel te komen.

Referral recruitment klinkt als een ingewikkeld concept. Dat hoeft het niet te zijn, mits goed opgezet en uitgevoerd. Het is namelijk niet meer dan het werven van nieuwe medewerkers via het bestaande netwerk van bijvoorbeeld uw eigen medewerkers. Het werven kan op zowel een formele als informele manier, net wat u passend vindt. 

Met een referral programma, moedig je je medewerkers aan om in hun eigen netwerk te gaan zoeken naar geschikte kandidaten voor bepaalde vacatures. Je identificeert dus potentiële kandidaten in het netwerk van je bestaande medewerkers. 

Ben je op zoek naar nieuw personeel binnen je bedrijf? Dan kun je met referral recruitment goede resultaten boeken. 

De voordelen van referral recruitment
  • Je vindt sneller de juiste kandidaat

De vacatures worden gemiddeld binnen 30 dagen vervuld. 

  • Lagere wervingskosten 

Door het invoeren van een goed referral recruitment programma, nemen de recruitmentkosten van een organisatie flink af.

  • De kwaliteit van de kandidaten ligt vaak hoger

Medewerkers willen hun eigen reputatie en geloofwaardigheid niet op het spel zetten. Daarom zullen ze zelf kritisch zijn voordat ze een kandidaat uit hun eigen netwerk introduceren. Ook zullen ze letten op de culturele fit van een nieuwe medewerker. Zij kennen hun eigen organisatie natuurlijk en weten of hun relatie al dan niet bij de organisatie zou passen. 

  • Hogere betrokkenheid van de medewerkers en betere employer branding

De medewerkers worden actiever betrokken bij de organisatie, doordat ze betrokken worden bij een gezamenlijk doel.

  • Continue instroom van kandidaten 

Een beloning voor werknemers, is doorgaans een sterke stimulans om continue kandidaten bij de organisatie aan te brengen. 

The Search Company heeft uitgebreide ervaring met het initiëren en implementeren van referral recruitment programma’s. Omdat wij bij veel van onze klanten ‘in de keuken’ hebben mogen meekijken kennen wij de criteria waaraan een goed referral programma moet voldoen. Denkt u na over het opzetten van een referral recruitment programma voor uw eigen organisatie. Ontdek hier wat wij voor u kunnen betekenen.

Lees hier meer over dit onderwerp.