Ben je Recruiter? Wat doe je dan? Is het zoiets als een uitzendbureau?

Jij bent Recruiter bij een bureau bij je in de stad. Elk feestje waar je komt krijg je weer datzelfde probleem: een persoon – zo iemand die je ‘wel -eens-gesproken-hebt-maar-niet-door-en-door-kent’ – vraagt naar je huidige werksituatie. Jij: “Ik ben Recruiter bij een Werving- en Selectiebureau”. Die persoon: “Recruiter? Wat doe je dan? Is het zoiets als een uitzendbureau?”. Om dat probleem voor eens en altijd uit de wereld te helpen komen wij met dit artikel voor iedere leek in ons vakgebied. Zo ziet een werkdag van een Recruiter eruit:

recruitment start werkdag

Uit alleen dit gesprek al kun je afleiden dat recruitment veel meer is dan even een random persoon plaatsen bij een organisatie. Niet ‘het typische’ uitzendbureauconcept dus.

 recruitment werkdag

Zoals je kunt zien is het bureau met deze kandidaat al wat verder in het proces. Wij bij The Search Company maken gebruik van meer dan 200 processtappen en op elk punt in het proces moet een keuze gemaakt worden, zodat de Recruiter weet wat hij of zij moet doen. Art is met Rik nu bij processtap 43 beland, nog een hele weg te gaan dus met veel hobbels en onzekerheden.

recruitment werkdag

Hier zitten we helemaal op het begin van het recruitmentproces, bij stap 1. Wat moet Art nu doen? De vacatures noteren en naar kandidaten gaan zoeken? – Nee, hij moet eerst doorvragen wat de klant precies zoekt. Met alleen een functieprofiel kom je namelijk niet veel verder. Moet de persoon bijvoorbeeld meer technische kennis hebben, of is het vooral een coachende functie? Hoever mag de persoon van het bedrijf af wonen? Wat krijgt de nieuwe werknemer, misschien een auto van de zaak? Als Recruiter moet je je helemaal kunnen inleven in je opdrachtgever en de vacature. Als Art een helder beeld heeft van de vacature en kan hij door naar processtap 2: het zoeken in de database.

recruitmentproces

Zou Art nu al een mail kunnen sturen naar de klant om de kandidaten voor te stellen? Waarschijnlijk niet. Eerst dient de Recruiter de kandidaat te adviseren om de gevraagde competenties – waar de kandidaat uiteraard over beschikt – beter in zijn/haar CV naar voren te laten komen.

Voor nieuwe kandidaten die Art ‘intaked’ (vragen naar competenties, interesses, salarisindicatie) gaat Art eerst zelf en met collega’s evalueren of ze bij het bedrijf passen, een geschikte privé situatie hebben en over de juiste commitment beschikken.

Bij twijfel wordt de kandidaat eerst uitgenodigd op kantoor om toch een beter beeld te krijgen. Pas na dit gesprek wordt bepaald of de kandidaat interesse heeft. Als hij/zij toestemming geeft om voorgesteld te worden zijn we bij processtap 22: de kandidaat wordt voorgesteld aan de klant.

recruitmentproces

Nadat deze processtappen zijn doorlopen moet Art nog steeds veel doen. Hij begeleidt als het ware het hele proces tussen kandidaat en opdrachtgever om voor de kandidaat de beste baan te vinden en voor de opdrachtgever de beste kandidaat.

In de weken tussen het eerste gesprek en het assessment moet Art goed blijven communiceren: behoudt de kandidaat zijn interesse, of sluit het toch niet helemaal aan? Zo niet, dan wordt er gekeken of misschien een andere vacature beschikbaar is die bij hem aansluit.

Daarnaast moet Art in contact blijven met de opdrachtgever om in de gaten te houden of de vacature nog steeds actueel is, zijn er misschien veranderingen in het functieprofiel?

recruitmentproces

En zo gaat het de hele dag door, want Art heeft geen twee of drie klanten, maar wel tien. En deze klanten hebben niet één vacature bij Art op de stoep liggen, maar soms wel vijf.

Kortom, het proces is niet eenduidig en een dag in het leven van een Recruiter is nooit hetzelfde en altijd dynamisch. Het recruitmentproces is bovendien een lang proces waar veel energie en tijd in gaat zitten. Soms tevergeefs, omdat een van de twee partijen zich bedenkt.

Dus als iemand nog een keer op een feestje vraagt wat je beroep is, is jouw antwoord:

“Ik ben Recruiter. Dat betekent dat ik mensen zoek, vind en begeleid gedurende het gehele sollicitatieproces tot aan de eerste weken dat ze bij mijn opdrachtgever worden aangenomen. Daarnaast begeleid ik mijn opdrachtgevers bij het vinden de perfecte werknemers. Dit is een proces dat maanden kan duren en soms abrupt kan eindigen.”

Zo. Dat staat uit als een huis.