Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag en vormen een groot risico. Zeker nu er vanwege de Corona crisis meer vanuit huis gewerkt wordt is de kwetsbaarheid in de ‘digital space’ alleen maar toegenomen. De cybercriminelen profiteren van de huidige situatie, zij spelen actief in op deze crisis en maken misbruik van de kwetsbaarheid van de thuisnetwerken. Voordat je het door hebt ben je slachtoffer van een cyberaanval.
In deze blog deelt The Search Company een aantal tips om cyberaanvallen te voorkomen.
1. Nep infectie kaarten
Momenteel zijn er veel ‘nep-websites’ die er hetzelfde uitzien als bijvoorbeeld de Johns Hopkins-infectie kaart. De Johns Hopkins universiteit houdt actuele data bij over het coronavirus en maakt deze inzichtelijk via wat men noemt een Arcgis kaart. Bij de authentieke website hoef je geen software te downloaden of te installeren om de data te bekijken. Bij diverse nep-websites wordt gebruikers gevraagd om software te downloaden en/of te installeren alvorens je Arcgis kaart kunt bekijken. Met de door jou geïnstalleerde software, geef je de cybercriminelen onbedoeld toegang tot al jouw persoonlijke informatie.
De nep infectie kaarten zijn een poging om nietsvermoedende bezoekers te infecteren met bijvoorbeeld AZORult malware. Hiermee stelen de cybercriminelen persoonlijke gegevens zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, etc. Daarnaast is er ook nog een AZORult variant die het mogelijk maakt voor de cybercriminelen om een remote desktop protocol verbinding op te zetten. Op deze manier kunnen ze meekijken naar gegevens die je liever niet met derden deelt.
2. E-mails
Cybercriminelen sturen geloofwaardige e-mails die lijken te worden verstuurd vanuit betrouwbare instanties zoals; de overheid, banken, verzekeraars etc. Deze mails bevatten links die leiden naar frauduleuze websites. Zodra je op zo’n link klikt, kan er schadelijke software op je computer worden geïnstalleerd zonder dat je er weet van hebt.
3. Controleer de link
Zodra je met je muis over een link beweegt, krijg je de volledige URL van de link te zien. Op deze manier kan je een link controleren. Bij het controleren van een link, is het belangrijk dat je er op let of de linktekst correct gespeld is en of de link verwijst naar een betrouwbare bron. Zodra de URL van een link begint met http in plaats van https, is de kans groot dat je wordt doorgeleid naar een phishing-site.
4. Houd je software up-to-date
Controleer of je (Windows) besturingssysteem, webbrowsers (Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Internet Explorer, Opera etc), Office suite, e-mailprogramma, antivirusprogramma zijn bijgewerkt met de laatste updates.
6. Zorg voor een dagelijkse back-up van je bestanden
Indien je in de Cloud werkt dan zorgt de cloud provider voor een maximale beveiliging van je gegevens.
7. Wijzig je wachtwoorden regelmatig
Hopelijk hebben we je zo voldoende geïnformeerd, zodat jij door middel van deze tips cyberaanvallen in de toekomst kunt voorkomen. Hierbij heb je aan jouw zijde in elk geval het maximaal mogelijke gedaan om je kwetsbaarheid te minimaliseren.
Lees meer van onze blogs hier. Meer weten over The Search Company vanuit een extern oogpunt. Lees onze Google reviews.