Digitaal sollicitatieproces

Onder de bijzondere omstandigheden waaronder we op dit moment leven, vragen veel “normale” processen om een andere aanpak. Een bedrijfsproces dat op dit moment een creatievere invulling vereist is het sollicitatieproces. Kandidaten kunnen namelijk niet naar kantoor komen voor een sollicitatiegesprek. Bij veel bedrijven heerst hierdoor onzekerheid, want op welke manier kunnen we, onder deze bijzondere omstandigheden, nog mensen aannemen? Volgens The Search Company is deze onzekerheid nergens voor nodig. Het is een kwestie van het sollicitatieproces aanpassen.

ICT biedt namelijk de mogelijkheid om het sollicitatieproces inclusief de onboarding digitaal te doorlopen. Hierdoor kan je de kandidaten op afstand spreken en eventueel aannemen. Via videogesprekken kan je de kandidaat kennis laten maken met de organisatie en eventueel zelfs een rondleiding geven door het kantoor. De kandidaat kan jou als interviewer door middel van het videogesprek overtuigen dat hij/zij de geschikte kandidaat is voor de functie. 

Waar moet je als kandidaat op letten bij een digitaal sollicitatiegesprek? The Search Company geeft je graag een aantal tips! Hierdoor kun jij je optimaal voorbereiden op jouw video sollicitatiegesprek.

Bereid je goed voor

Een digitaal sollicitatiegesprek is in principe hetzelfde als een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Het blijft een wederzijdse kennismaking om te kijken of er een match is tussen kandidaat, functie en organisatie. Voorbereiding is, ook bij een videosollicitatie, van essentieel belang. 

Een aantal aandachtspunten tijdens de voorbereiding op een videosollicitatie: 

  • Test de link voor het digitale sollicitatiegesprek: Voor een videosollicitatie krijg je een link toegestuurd voor een digitale omgeving, waarin je sollicitatie plaats zal vinden. Voorbeelden hiervan zijn: Google Teams, Hangout, ZOOM. Test voorafgaand aan je sollicitatie of de toegezonden link ook daadwerkelijk werkt. 
  • Stabiele internetverbinding: Zorg voor een stabiele internetverbinding. Tijdens een sollicitatie is het erg vervelend als de verbinding wegvalt of  het geluid en beeld telkens blijven hangen. Kijk voorafgaand aan je digitale sollicitatie of je microfoon en speaker goed functioneren. 
Zorg voor een rustige en opgeruimde omgeving

Door je (eventuele) medebewoners op de hoogte te stellen van je sollicitatiegesprek, zorg je ervoor dat je niet onnodig gestoord wordt.

Kies een opgeruimde omgeving uit waar je gaat zitten tijdens het sollicitatiegesprek. Hetgeen dat je gespreksvoerder op de achtergrond ziet, zegt ook iets over jezelf. Zorg voor een opgeruimde en nette omgeving, hierdoor blijft de focus op de inhoud van het gesprek! 

Breng meer in beeld dan alleen je gezicht

Zorg er voor dat je gezicht volledig in beeld is, laat daarbij ook een gedeelte van je bovenlijf zien. Hierdoor kan je meer lichaamstaal tonen waardoor je gesprekspartner een beter beeld van je krijgt. Het is hierbij dus wel van belang dat je een actieve houding aanneemt, er verzorgd uit ziet en gepaste kleding draagt.

Maak schriftelijke aantekeningen

Het maken van aantekeningen tijdens een sollicitatiegesprek geeft een goede indruk. Let er hierbij wel op dat je de aantekeningen niet op de computer maakt maar op papier. Op deze manier stoor je je gesprekspartner niet met het geluid van het getik op je toetsenbord.

Namens The Search Company wensen we je veel succes met je digitale sollicitatiegesprek!

Lees meer van onze blogs hier. Meer weten over The Search Company vanuit een extern oogpunt. Lees onze Google reviews.