Een gat op jouw CV? Vertel je verhaal!

Een gat op jouw CV? Je kiest ervoor om een rondreis naar Azië te maken, toch een opleiding te gaan volgen of de zorg voor je ouder wordende ouders op je te nemen. Allemaal zijn het redenen om even een break te nemen van het drukke werkende leven. En wat blijkt? Meer dan tweederde van de Nederlanders heeft gedurende zijn of haar carrière wel eens een dergelijke pauze ingelast. De kunst is om te leren hoe je deze break kunt verantwoorden wanneer je weer aan de slag wil gaan…

Je bent geen uitzondering

In de veranderde arbeidsmarkt is een gat op je CV zeker niet meer uitzonderlijk. Dat weet The Search Company ook. Een gat op je CV is dan ook zeker geen onoverkomelijk probleem meer, maar het roept wel vaak vraagtekens op, bij de recruiters van The Search Company en haar opdrachtgevers. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je een tijd niet hebt kunnen werken en het belangrijkste is dat je hier open over communiceert. Vaak proberen sollicitanten een gat in het CV op te vullen met (deels) onwaarheden, maar The Search Company weet ook dat hier bij een sollicitatie snel genoeg doorheen zal worden geprikt.

Vertel je verhaal!

The Search Company is er van overtuigd dat eerlijkheid het langste duurt. Met andere woorden: door eerlijk te zijn ga jij verder komen in jouw carrière dan door het vertellen van halve waarheden. Dus waarom zou je nog langer wachten? Als je een gat op je CV hebt door welke omstandigheden dan ook: vertel je verhaal! Soms verbloemen mensen een gat op hun CV met woorden die niet de lading dekken van de werkelijkheid. Vertel gewoon eerlijk wat je in die tijd hebt gedaan. Misschien ben je wel op reis geweest, heb je moeten zorgen voor een ziek familielid of heb je als vrijwilliger gewerkt voor een goed doel.

Door te beschrijven op je CV waarom je die tijd afwezig was op de arbeidsmarkt haal je een hoop vraagtekens weg bij recruiters, maar ook bij potentiële werkgevers. Vertel wat je hebt geleerd in deze tijd, welke persoonlijke ontwikkelingen je hebt doorgemaakt en wat voor kennis je hebt opgedaan. Je hebt misschien een bepaalde periode niet gewerkt, maar dat betekent niet dat jouw hele leven en ontwikkeling is stil komen te staan.

Je bent uniek

Don’t worry! Maar echt, maak je vooral géén zorgen om deze periode zonder baan. Wanneer je uitleg geeft over deze periode is er één ding zeker: je hebt een eigen verhaal waarmee je jezelf kunt onderscheiden van andere sollicitanten. Je kan in een break immers heel veel leren, over jezelf maar ook op professioneel vlak. Dit maakt jou uniek en interessant, zowel voor ons als voor onze opdrachtgevers. Dus, wees niet bang en vermeld op je CV hoe jij jouw pauze van de arbeidsmarkt hebt ervaren!

Benieuwd of The Search Company een toffe opdrachtgever en functie heeft die past bij jouw profiel? Kijk dan even naar onze vacatures.

P.s. Zelfs op LinkedIn kun je jouw gat op je CV al verantwoorden. Check hier hoe dat werkt.