Tips voor een online sollicitatie

In de 23 jaar dat The Search Company bestaat, hebben we talloze sollicitatiegesprekken begeleid. Voorheen waren deze altijd fysiek op locatie, maar door de veranderende tijden worden gesprekken steeds vaker online gevoerd. Vooral tijdens de coronapandemie waren we genoodzaakt om op afstand met elkaar te communiceren. Vanuit The Search Company hebben we veel online gesprekken opgezet en dat ging, zeker in het begin, met vallen en opstaan. Door de lessen die wij in deze periode hebben geleerd over het voeren van een online sollicitatiegesprek. Daarom hebben wij de 10 belangrijkste tips voor een succesvol Efficiëntsollicitatiegesprek via een video-call samen weten te stellen. Dus door het zo goed mogelijk uitvoeren van deze tips, vergroot je de kans op een positieve afloop.

1. Zit stil voor succes:

Een beweeglijke houding kan onrustig overkomen, vooral als de verbinding niet helemaal stabiel is. Zorg ervoor dat je rustig zit en vermijd overmatige bewegingen.

2. Haal voordeel uit de stand van de camera:

Maak gebruik van de voordelen van een video-call. Plaats aantekeningen en informatie over de organisatie subtiel buiten het zicht van de camera, zodat je af en toe kunt spieken.

3. Creëer een neutrale achtergrond:

Een rustige achtergrond is cruciaal. bij voorkeur een kale muur. Want dan vermijd je afleiding door te kiezen voor een neutrale omgeving.

4. Kleed je netjes:

Hoewel je thuis bent, is een nette en representatieve uitstraling belangrijk. Laat zien dat je de sollicitatie serieus neemt.

5. Praat duidelijk en niet te snel:

Spreken met de juiste snelheid en duidelijkheid is essentieel. Geef anderen de ruimte om te praten, waardoor je vermijd dat er door elkaar heen gepraat wordt.

6. Richt je op de camera:

Maak oogcontact met je gesprekspartner, door naar de camera te kijken in plaats van naar het scherm. Dit helpt bijvoorbeeld bij het opbouwen van een persoonlijke klik.

7. Bereid je goed voor:

Technische problemen kunnen een hindernis veroorzaken bij het voeren van een online gesprek. Daarom zorg je ervoor dat je voorbereid bent en vertrouwd bent met het gebruikte platform.

8. Let op je lichaamstaal:

Ook via een scherm is lichaamstaal zichtbaar. Zit rechtop, maak oogcontact, straal positiviteit en tegelijkertijd enthousiasme uit.

9. Wees punctueel:

Net als bij persoonlijke interviews is op tijd komen essentieel. Log een paar minuten van tevoren in om eventuele technische problemen op te lossen en zo laat je ook zien dat je klaar zit.

10. Verlicht je succes:

Licht is een vaak over het hoofd gezien aspect van een video-call, maar het kan een aanzienlijk verschil maken. Zorg ervoor dat je gezicht goed verlicht is, vermijd te veel schaduw en zoek naar een balans tussen helderheid en warmte.

Tot slot

Bij The Search Company zijn we er om je te ondersteunen in elke stap van je sollicitatieproces. Of het nu gaat om persoonlijke gesprekken of video-calls, we hebben de kennis en ervaring om je te helpen slagen. Interesse in hoe we je verder kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op.