Hoe behoud je ICT personeel binnen je organisatie?

Goed opgeleide ICT’ers waar vind je ze tegenwoordig? Vacatures voor ICT en IT specialisten staan vaak lang open en organisaties beginnen het vertrouwen te verliezen met het invullen van deze vacatures. Hoewel The Search Company bedrijven kan helpen met deze zoektocht is een belangrijke vraag: hoe verleid je ICT’ers zodat ze voor jouw organisatie zullen kiezen? Misschien nog wel belangrijker, hoe behoud je ICT en IT personeel binnen je organisatie? The Consultant Company, een dochteronderneming van The Search Company, is gespecialiseerd in het verhogen van retentie en betrokkenheid van medewerkers. Hierbij een aantal tips vanuit The Consultant Company:

Faciliteer in opleidingsmogelijkheden.

Bij geen enkele andere bedrijfstak dan in de IT-sector gaan de ontwikkelingen zo snel. Daarom is het erg belangrijk dat je werknemers op de hoogte blijven van alle nieuwe technologieën, trends en innovaties. Door als organisatie hier belang aan te hechten zullen werknemer zich op een positieve manier uitgedaagd (blijven) voelen.

Zorg voor doorgroeimogelijkheden. 

Hierbij is het belangrijk om het tastbaar te maken! Dus naast het voorzien van doorgroeimogelijkheden, vertel je de werknemers ook waar ze naartoe kunnen groeien. Interne doorgroeimogelijk bieden kansen voor werknemers die open staan voor een nieuwe baan. Zoals bovenstaand benoemd, is de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen en het doen van cursussen iets wat veel mensen een goede uitdaging biedt. Door het vooruitzicht op doorgroeien, stimuleer je je medewerkers zichzelf te blijven ontwikkelen.

Kijk ook naar je secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Vergeet niet verder te kijken dan alleen naar het salaris. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook cruciaal voor een werknemer bij het aannemen van een baan. Bedrijven die flexibele werkuren of kinderopvang op kantoor aanbieden, vallen sneller op in het oog van kandidaten. Dit draagt ook zeker bij aan de werknemersproductiviteit en -behoud.

Creëer een goede werk en privé balans.

Dit is iets wat alleen maar belangrijker lijkt te worden, zeker de afgelopen tijd waarbij thuiswerken onoverkomelijk is. Het is cruciaal om de ervaren werkdruk goed te combineren met zaken die zich naast het werk afspelen. Als werkgever is het belangrijk om naar de individuele behoeftes van de IT medewerkers te kijken en hierop zo goed mogelijk te anticiperen.

Luister naar je medewerkers.

Eigenlijk is het beste advies: ga en vooral blijf in gesprek met je werknemers! Als je echt wilt weten wat iemand fijn en belangrijk vindt of wat er in iemand omgaat, ga in gesprek en luister. Pas dan zal je antwoord kunnen geven op de vraag; hoe behoud je ICT personeel binnen je organisatie?

Ben je nieuwsgierig en lijkt het je interessant om eens te sparren en te kijken hoe je retentie kan verhogen? Neem dan contact op met remko@consultantcompany.nl of bezoek The Consultant Company pagina. The Consultant Company is een dochteronderneming van The Search Company gericht op Employee Engagement en retentie strategieën.

Mocht je op zoek zijn naar ICT en IT personeel? Schakel dan een professioneel (ICT-recruitment)bureau in. Een gespecialiseerd recruitmentbureau beschikt over kennis van de IT arbeidsmarkt en onderhoudt uitgebreid contact met de ICT specialisten. Ze weten wie waar werkzaam is en wie open staat voor een (eventuele) overstap. Ook kan een bureau met deze kennis een goede match maken tussen de persoonlijkheid van een professional en de cultuur van een werkgever.

Tevens is een ICT recruitment bureau uiterst bedreven in het selecteren van de juiste jobs voor professionals op het juiste moment in hun carrière. Wanneer iemand een stap kan maken waar hij zich nog jaren in kan ontwikkelen (in tegenstelling tot het maken van een ‘horizontale’ stap), is de kans ook groter dat deze professional langer verbonden blijft aan de werkgever.

Lees meer van onze blogs hier. Meer weten over The Search Company vanuit een extern oogpunt. Lees onze Google reviews.