Hoe beoordeelt een ICT recruiter een CV?

Heb je je altijd al afgevraagd waar een ICT recruiter naar kijkt bij het beoordelen van je CV? In deze blog legt The Search Company uit hoe onze ICT recruiters te werk gaan tijdens het beoordelen van CV’s.

Screening

De ICT recruiters van The Search Company nemen ruim de tijd om een kandidaat te screenen en zijn CV goed door te nemen. Zij zijn namelijk op zoek naar de aanknopingspunten tussen een kandidaat en een vacature. Zij kijken wat dat betreft opportunistisch naar een CV. 

Dit regelmatig in tegenstelling tot een Hiring Manager. Zij zijn vaak erg druk en nemen je CV daarom snel door. Ze scannen jouw CV en willen snel aanknopingspunten zien. Juist daarom is het van belang dat je CV de juiste informatie, indeling en lay-out bevat.

Het beoordelen van een CV begint bij inventariseren van `harde criteria´. Bijvoorbeeld waar je woont, welke opleiding je hebt genoten, hoeveel relevante werkgevers je hebt gehad. Ook letten zij op zaken als je uitstraling. Dus als je een foto op jouw CV plaatst zorg er dan voor dat deze representatief is. 

De ICT recruiters van The Search Company weten meer over een vacature dan er in de vacaturetekst omschreven staat. Zij hebben namelijk van de hiring manager gehoord wat hij echt belangrijk vindt in een kandidaat. Daarom kan het zijn dat je deze informatie prominenter moet presenteren dan andere informatie. Bepaalde zaken zijn natuurlijk niet aan te passen (woonplaats, opleidingsniveau, aantal werkgevers, aantal jaren ervaring etc). 

Als ICT recruiter houd je in je achterhoofd waar de klant naar op zoek is en wat er bij de bedrijfscultuur past. De wensen en eisen van de klanten variëren enorm per organisatie en functie. De ene klant is juist op zoek naar een recent afgestudeerde kandidaat in een specifieke richting, terwijl de andere klant juist op zoek is naar een kandidaat met meerdere jaren werkervaring in gelijksoortige functies.

De stabiliteit van een CV is ook een zaak waar wij als ICT recruiters naar kijken. Heb je langere tijd bij werkgevers gewerkt of ben je juist vaak geswitcht van werkgever?

Sommige functies vragen om specifieke skills. Hierbij letten we er niet alleen op of we deze skills terugzien in het rijtje ‘skills’, maar we letten er ook op of we deze skills terug vinden in de werkzaamheden die je verricht hebt bij vorige werkgevers.

Als laatste zaak bekijken onze ICT recruiters je persoonlijk profiel, hiermee kunnen we namelijk een beter beeld over je schetsen.

Communication is key

Voordat een ICT recruiter van The Search Company een CV van een kandidaat opstuurt naar de klant, bespreekt de recruiter het CV eerst goed met de kandidaat. Hierbij wordt gelet op de aanknopingspunten die de kandidaat heeft met de functie waarop gesolliciteerd wordt. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet dat we de inhoud van het CV mooier maken dan dat het in werkelijkheid is, maar we zorgen er juist voor dat de bovenstaande zaken zo goed mogelijk ingericht zijn voor de kandidaat. Soms komt het namelijk voor dat een kandidaat wel ervaring heeft met de inhoud van de beoogde nieuwe functie, maar dit niet in zijn CV heeft verwerkt. Soms heeft de kandidaat zelfs exact dezelfde functie gehad in het verleden, maar destijds een andere functietitel gebruikt dan die van de beoogde functie.

Dus een CV is eigenlijk nooit standaard. Als vuistregel bij het presenteren van het CV aan onze klanten houden wij in het achterhoofd niet alleen wat onze kandidaat in het verleden heeft gedaan maar ook wat een kandidaat wil gaan doen in de toekomst. 

Lees meer van onze blogs hier. Meer weten over The Search Company vanuit een extern oogpunt. Lees onze Google reviews.