Onboarding van nieuwe medewerkers

Onze opdrachtgever was op zoek naar een geschikte kandidaat voor een online functie. Na het doorlopen van ons recruitmentproces zijn wij tot een match met Rebecca gekomen. De klant is hier blij mee en heeft Rebecca met een grote bos bloemen verwelkomt in het bedrijf. De eerste juiste stap van het onboardingsproces is hiermee gezet. Onboarding is een heel belangrijk onderdeel om kandidaten goed te embedden in een nieuwe organisatie. Wil jij hier mee over weten? Lees dan verder.

The Search Company
Onboarding van nieuwe medewerkers begint bij een warm welkom

Wat is onboarding?

Onboarding is een manier van verwelkomen. Een goede onboarding gaat heel veel verder dan alleen maar ‘hoi’ zeggen en de werkplek aanwijzen.

Onboarding wordt beschreven als het proces waarin nieuwe medewerkers de vaardigheden, benodigde kennis en gedrag aannemen om specialisten te worden binnen een organisatie. Een onboardingsprogramma zorgt ervoor dat iedere nieuwe medewerker goed functioneert en goed past binnen de organisatie. Naast het organisatorische vlak, levert een onboardingsprogramma ook een concurrentievoordeel door het professionaliseren van het inwerktraject.

Het gaat er dus bij onboarding om dat de medewerkers een warm welkom krijgen. Wanneer je je nieuwe medewerkers verwelkomt met een onboarding programma, dan zijn ze sneller productief, meer betrokken en voelen ze zich sneller thuis. Daarnaast blijven ze langer bij je bedrijf werken en hebben ze minder last van stress.

Dus; nieuwe medewerkers moeten zich thuis voelen in hun nieuwe bedrijf. Dit kun je bereiken door zoals onze opdrachtgever deed, een bos bloemen aan te bieden bij de indiensttreding. Andere manieren zijn duidelijke informatie geven, gesprekken aangaan, duidelijk communiceren, begeleiding geven en meest ideaal een buddysysteem implementeren. Als de medewerker zich maar prettig voelt. Het uiteindelijke doel van een goede onboarding is dat iemand zich fijn voelt in een organisatie en daardoor beter werk levert.

The Search Company heeft recent medewerking verleent aan een Student van de Fontys Hogeschool die een afstudeeronderzoek heeft gedaan naar onboardingsprogramma’s. Bent u geïnteresseerd in de conclusies en aanbevelingen die resulteerden uit dit onderzoek? Neem dan contact op met The Search Company.