Recruiter Martijn in het ED n.a.v ASML incident: dit zijn de risico’s van het vak

12 april was het ‘het gesprek van de dag’: bij ASML is gevoelige bedrijfsinformatie doorgespeeld naar China door Chinese werknemers bij ASML. Journalisten waren er snel bij om alle sappige details van het ‘schandaal’ te kunnen bemachtigen.

Ook wij van The Search Company werden gebeld, omdat ook wij regelmatig bezig zijn met de Werving- en Selectie van IT-personeel voor ASML. Want ja, ‘Hoe gaan jullie daar als ‘headhunters’ nu mee om? Houden jullie een volledige screening om rekening te houden met de eventuele risico’s die aan kandidaten kunnen kleven?’

Vragen genoeg van verslaggever Arold Mandemakers van het ED.

Zoals Martijn Floris Melis aangeeft in het nieuwsartikel dat later werd gepubliceerd, houden wij zeker rekening met mogelijke veiligheidsrisico’s, maar zo zegt hij: “Wij zijn geen politieagenten. Ik werk niet voor MI6”.

Bij The Search Company maken wij wel gebruik van een lijst met landen die veiligheidsrisico’s kunnen opleveren. Hier staan bijvoorbeeld landen op als Iran, Cuba of Kazachstan.

Daarnaast is het gebruikelijk dat onze opdrachtgevers zelf aan

geven uit welke landen zij liever geen kandidaten willen benaderen. Hoewel wij het eerste contact hebben met het de kandidaat, hebben we niet de middelen tot onze beschikking met de nieuwe AVG wetten om de kandidaat volledig te screenen. Wanneer de kandidaat wordt aangenomen bij onze opdrachtgever is het niet meer aan ons. Het is vanaf dat moment aan onze opdrachtgever zelf om te bepalen tot welke informatie deze nieuwe werknemer toegang krijgt.

Dat is dan ook de ’take home message’ van het artikel: “de grootste vijand zijn de eigen werknemers van het bedrijf”, beaamt Martijn.

Eindhovens dagblad MartijnWil je het gehele nieuwsbericht lezen? Klik dan hier.