OP SOLLICITATIEGESPREK; LET’S CRACK THE ICT DRESSCODE!

In de hedendaagse mode is er niets zo veelvoorkomend als spijkerbroeken met gaten en oversized hoodies. Very comfy, en in het dagelijks leven natuurlijk ook niks mis mee! Maar hoe zorg je ervoor dat je de plank dan niet volledig misslaat als je op een sollicitatiegesprek gaat voor jouw droombaan in de ICT? Veel mensen denken vaak dat er binnen de ICT geen dresscode wordt gehanteerd… Deels waar hoor, maar een sollicitatiegesprek heeft wel degelijk een aantal characters to crack the code.

Wij hebben de vijf belangrijkste sollicitatietips voor je op een rijtje gezet, die jou kunnen helpen om een verpletterende indruk te maken bij je potentiële werkgever. Want hoewel je het misschien niet zou willen, heeft jouw kledingkeuze wel degelijk invloed op je eerste impressie bij een potentiële werkgever. Je hebt slechts 385 seconden om aan je eerste indruk te werken, dus die kunnen we maar beter goed benutten denk je niet?

#1 THE GOLDEN RULE

Underdressed wil je voorkomen, maar overdressed is een absolute no-go. De gouden regel die geldt bij een sollicitatiegesprek? Die bestaat niet. Niet elke sector en/of vacature kan over één kam worden geschoren. Het is daarom van belang om het bedrijf – en de functie natuurlijk – te leren kennen voordat je op gesprek gaat. 

De recruiters van The Search Company kennen de organisatie waar je op gesprek gaat. Zo weet je tijdens het sollicitatiegesprek beter waar jouw gesprekspartners het over hebben, maar zo kun je jezelf ook beter voorbereiden op andere vlakken. Neem contact op met je contactpersoon van The Search Company om meer te weten over het bedrijf. Zo kunnen wij samen met jou bepalen wat je bij een eerste kennismaking aan kunt trekken.Op deze manier kun je een goed beeld krijgen van wat ‘normaal’ is binnen het bedrijf waar je door The Search Company bent geïntroduceerd.

#2 LET’S SUIT-UP?

“Ik heb overmorgen een sollicitatiegesprek bij een ICT bedrijf, dus mijn pak moet vandaag nog naar de stomerij!”. Deze uitspraak is er eentje die de afgelopen jaren enigszins verwaterd is. Een aantal jaar geleden kon je altijd bouwen op de gedachte ‘een pak is altijd goed’. Tegenwoordig kun je echter de plank volledig misslaan als je ervoor kiest om een pak te dragen en tegenover iemand met een hoodie zit. Het andere uiterste is natuurlijk ook mogelijk.

Heb je geen goed beeld wat betreft de kleding van je gesprekspartner of toekomstige collega’s? The Search Company weet uit ervaring dat je met een smart casual outfit vrijwel altijd goed zit. Combineer zakelijke kledingstukken met alledaagse items uit je kast. Een Spijkerbroek, overhemd en casual jasje… The way to go!

#3 ZO FRIS ALS EEN HOENTJE OP SOLLICITATIEGESPREK!

Je wil dat jouw toekomstige werkgever jou ziet als een serieuze kandidaat. Hier is kleding een belangrijk aspect bij de eerste indruk. Je verzorgt jezelf goed, dus ook op gebied van hygiëne. Je nagels schoon, je overhemd gestreken, je schoenen opgepoetst! Zorg dat je fris ruikt, maar niet dat er een aftershave bom binnenwandelt.

#4 ACCESSOIRES… MJA

Tijdens je sollicitatiegesprek moet de focus op de inhoud liggen. Accessoires kunnen hierbij een afleidende factor zijn. Denk hierbij aan een armband die geluid maakt of een horloge waar jij niet van af kunt blijven. Ga hierin dus liever voor simpel en don’t overdo it! Dit geldt ook voor kleuren. Zorg ervoor dat jij je prettig voelt in wat je draagt, maar houd er rekening mee dat je niet in een knalroze pak voor de dag komt. Kortom, zorg dat er niet te veel afleiding is voor beide partijen zodat de focus écht ligt op de inhoud van de conversatie.

#5 USEFUL MUSTHAVES

Juist, dit is misschien wel de meest logische stap. Hoe vaak zie je niet een bericht voorbijkomen van een kennis of vriend die een oproep plaatst? Is dit effectief – Ja en Nee. Heb je een groot netwerk met veel mensen in jouw sector? Dan is het antwoord waarschijnlijk ja. Zeker via ‘weak ties’, oftewel vage kennissen, kom je het snelste aan een nieuwe baan. Toch is zekerheid niet gegarandeerd. Je bericht moet vaak geliked en geshared worden en dan nét door de juiste persoon worden gevonden. Maar het is altijd het proberen waard.

The Search Company heeft door de jaren heen veel ervaring opgedaan met verschillende sollicitatieprocedures. Wij hebben het vaak goed zien gaan maar helaas hebben sollicitanten de plank ook wel eens misgeslagen. Met deze vijf kledingtips voor een ICT sollicitatiegesprek sturen we je in elk geval in de juiste richting, zodat je die felbegeerde baan binnen kunt gaan slepen! Haven’t you cracked your code yet? Laat het The Search Company weten en misschien hebben wij wel een unieke kans bij één van onze opdrachtgevers voor jou!

Bekijk alvast de meest recente vacatures van onze opdrachtgevers in de ICT en wie weet helpt The Search Company jou binnenkort ook met een sollicitatiegesprek!