Personeelstekort opvangen? – Zo doen we dat

Personeelstekort, het is wordt een steeds groter probleem voor bedrijven in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS dat eind augustus 2019 naar buiten kwam. Zo laat het onderzoek zien dat een kwart van alle bedrijven in Nederland hun bedrijfsactiviteiten niet naar behoren kunnen uitvoeren als gevolg van een gebrek aan arbeidskrachten. De zakelijke dienstverlening is het hardst getroffen. Daar is er een personeelstekort bij maar liefst 35 procent van de bedrijvigheid. Ook in de IT-wereld zien we een grote behoefte aan personeel. Ruim een derde van de IT-branche kampt met personeelstekorten. In deze blog zullen we uiteenzetten wat de oorzaken van dit grote personeelstekort zijn en hoe je er als organisatie het beste mee om kunt gaan.

Wat is de oorzaak van dit grootschalige personeelstekort?

Bedrijven maken snelle groei door in deze tijden van economische groei. Terwijl het aanbod aan werk stijgt, worden ook de eisen waaraan geschikt personeel moet voldoen steeds scherper. “Wij willen alleen dé beste kandidaten binnenhalen”, is een uitspraak waar wij bij The Search Company maar al te bekend mee zijn. Echter, alle goede Netwerkbeheerders, Sales Managers en Accountmanagers zitten al goed op hun plek en áls ze dan beschikbaar zijn voor een nieuwe IT baan dan komen de LinkedIn invites en aanbiedingen hen om de oren vliegen.

Hoe kun je als IT-organisatie omgaan met personeelstekort?

1. Opvallen, opvallen, en nog eens opvallen.

Dat is het beste middel om nieuw personeel aan te trekken en personeelstekort voor te zijn. Zorg dat je een duidelijke “werken bij pagina hebt”. Een indruk van de sfeer binnen je organisatie, benadruk die arbeidsvoorwaarden die je uniek maken. Gratis fruit op kantoor, 35 vrije dagen, uitstekende opleidingsprogramma’s; noem het maar op. Het is uiteraard wel zaak om deze “werken bij” pagina te promoten alsof het een van de diensten is die je aanbiedt, employer branding genaamd. Een tip die we daarbij kunnen geven is om ook sterk de nadruk te leggen op open sollicitaties. Als mensen enthousiast zijn over je organisatie als werkgever kun je wellicht CV’s binnenkrijgen van high potentials. Hoewel je niet altijd specifiek op zoek bent naar deze professionals, kun je hen op een later moment toch weer benaderen en zitten ze in je netwerk.

2. Werving en Selectie inschakelen op no cure no pay basis.

Niet geschoten is altijd mis. Weet je dat je budget hebt om personeel aan te nemen, maar heb je helaas de juiste kandidaat nog niet gevonden. Ga dan eens in zee met een recruitment agency op no-cure-no-pay basis. Wie weet ontdek je dat dit een uitermate geschikte manier is om personeelstekort op te vangen. Je hebt zelfs de touwtjes in handen, ontvangt CV’s van IT personeel zonder dat je hoeft te wachten op sollicitaties en voilà de beste ICT er komt zo binnenwandelen. Personeelstekort? Nee – daar doen we niet aan.

3. Do it a little bit differently

Naast bovengenoemde tips om personeelstekort tegen te gaan, willen we deze tip niet aan je voorbij laten gaan. Denk bijvoorbeeld eens na over de volgende situatie.  Je hebt een vacature voor een ICT Security Specialist. De eerste actie die je uitvoert gaat gepaard met het zoeken naar voorbeelden van functieprofielen om deze vervolgens te vertalen naar een vacature. Bedenk eens hoe je de inrichting van je vacatures anders kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een CV format in plaats van een vacature format die vol staat met eisen en lijstjes. Dit dient als een soort persona van je perfecte kandidaat. Een andere originele manier om personeelstekort op te vangen is het toevoegen van interactieve elementen. Voeg vragenlijstjes, afvink elementen of voorbeelden van assessments toe die perfect aansluiten op de functie. Op die manier krijgt een potentiële werknemer al een veel betere indruk van de functie en wat hem of haar te wachten staat.

Kortom, Employer Branding, een Recruitment Agency en Originaliteit kunnen je helpen om personeelstekort tegen te gaan. Wil je vrijblijvend advies ontvangen op het gebied van werving- en selectie, employer branding of headhunting? Neem dan via ons contact formulier contact met ons op. U vindt ons contactformulier HIER.