Solliciteren in de zomer? Wel of niet?

De zomermaanden zijn een ideaal moment om even bij te komen en na te gaan denken over een nieuwe stap in je carrière. Onder het genot van een hapje en een drankje, heerlijk in zon ga jij nadenken over je toekomst en je ambities. Het afgelopen jaar heb je bijvoorbeeld gewerkt als Systeembeheerder in Eindhoven, maar nu vind je het wel tijd om eens een stap te maken en over te stappen naar een andere werkgever. Het liefst ga je werken bij een IT vendor waar je indruk kunt maken en vooral ontzettend veel kunt bijleren. Maar, solliciteren in de zomer: hoe doe je dat?

Waarom zou je gaan solliciteren in de zomer?

Het heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Aan de ene kant is er een kans dat de concurrentie lager is, omdat veel mensen het werk tijdens te zomerperiode even achter zich laten en het solliciteren voor later bewaren. Aan de andere kant zou het ook kunnen dat je sollicitatie in een bureaulade belandt, nu organisaties moeite hebben om het werk op te vangen vanwege ‘vakantiegaand’ personeel. Wie weet solliciteer je net op het moment dat de hiring manager op vakantie is.

Toch is de gok wagen ALTIJD slim. Tijdens een rustperiode ben je namelijk beter in staat te beoordelen waar het misloopt binnen je huidige functie en welke uitdagingen bij je passen. Het is geen ‘impulsieve sprong in het diepe’, maar een weloverwogen afweging. Als jij al tijdens de vroege zomerperiode van jezelf laat horen via een open sollicitatie, heb je die alvast in the pocket!

De kans zit er dik in dat ook managers tijdens hun vakantieperiode voor zichzelf nagaan waar de kansen liggen voor hun organisatie. Is er nieuw personeel nodig? Waar kunnen we het bedrijf verder versterken? Om deze reden ziet zowel The Search Company, maar ook ons detacheringsbedrijf The Project Company,  het aantal vacatures na de vakantieperiode (zo rond september – oktober) daarom vaak flink toenemen. Van jezelf laten horen en je CV open en bloot op tafel leggen kan eng zijn, maar geeft je een head start voor de ‘na-zomer’ sollicitatiedrukte.

Call or push the button?

Is het slim om te gaan bellen om van jezelf te laten horen, of misschien toch verstandiger om de ‘sollicitatie-knop’ op de open sollicitatie webpagina in te drukken en je gegevens te sturen? – Daar kunnen we kort over zijn: je CV achterlaten laat meer sporen achter dan een telefoontje. Als je eenmaal bij een werkgever op de mat ligt kun je na een aantal weken best een keer bellen om te vragen of je open sollicitatie opgevolgd gaat worden en er wellicht een opportunity voor je is. Slim zelfs, want tja wie weet is je sollicitatie toch nog niet in handen van de juiste persoon gevallen.

Ben je op dit moment op zoek naar een baan of wil je een oriënterend gesprek over de mogelijke kansen? Laat je CV achter en bel ons om de mogelijkheden te bespreken. Met ons brede aanbod van vacatures binnen de IT & Technology helpen we je graag verder met jouw wensen en ambities in de (nabije) toekomst.

Het kan verstandig zijn om je CV achter te laten bij werving en selectiebureau: in dit artikel lees je dat ze de ‘the main recruitment strategy’ zijn voor veel corporate bedrijven.

Ook weten hoe je LinkedIn in kunt zetten bij jouw zoektocht naar een baan?: lees hier 5 manieren om dat te doen.