IT-recruitment is al jaren aan verandering onderhevig. Het is niet mogelijk om snel eventjes een nieuwe werknemer te vinden, want zowel jij als deze nieuwe werknemer waar je zo dringend naar op zoek bent, zijn kritisch.
Vooral door de overload aan vacatures en benaderingen die hedendaagse IT’ers en Technici tot zich krijgen is de keuze voor hen reuze. In deze recruitment blog schetsen we hoe je toch die ene kandidaat kunt overtuigen.
Laten we eerst even een situatie schetsen. Zowel jij als degene die je zoekt hebben een beeld, ofwel een ideaalplaatje in hun hoofd.
Dit is het beeld dat jij in je hoofd hebt:
de werknemer moet zeer technisch zijn, want hij of zij moet securityoplossingen gaan implementeren, maar daarnaast moet deze ook communicatief sterk zijn om producten te kunnen verkopen. Het liefst betalen we als bedrijf niet teveel voor een nieuwe werknemer, maar 10 ervaring vinden we wel heel belangrijk. Hij/ zij moet aantoonbare affiniteit hebben met programma A en programma B en ook nog het liefst minimaal Hbo geschoold.
Kwaliteit is voor jou dus van levensbelang.
Dit is het beeld dat dié ene perfecte kandidaat in zijn/haar hoofd heeft:
Het bedrijf moet innovatief zijn, ik moet de mogelijkheid hebben om door te kunnen groeien tot hoofd van mijn eigen afdeling, natuurlijk wil ik mijn salaris ermee omhoog krijgen anders kan ik net zo goed bij mijn huidige werkgever blijven. Ik wil ook veel vakantiedagen, een auto van de zaak en ook nog het liefst een dag in de week vrij.
Arbeidsomstandigheden, cultuur en ontwikkelingsmogelijkheden zijn voor de kandidaat dus van levensbelang.
Hoe kun je met al die tegenstrijdige belangen nu toch die kandidaat aanspreken? Blijven rondstrooien met vacatures op sociale media? – Misschien, maar zoals wij bij The Search Company weten is het zaak om niet stil te blijven staan en maar af te wachten. Kwaliteit komt niet vanzelf daar moet je tijd insteken.
Laten we de situatie eens ontleden. Wat kan de werkgever doen om ‘dié ene perfecte kandidaat’ te vinden?
1. LinkedIn is je beste vriend!
In het meest ideale geval heb je een interne recruiter in huis die zich volledig focust op de rol die vervult moet worden. Hij heeft de vacature perfect in gedachten en kan inschatten of iemand bij de organisatie past. Vult een aantal zoekwoorden in op LinkedIn en tadaa daar komt ‘dié ene perfecte kandidaat’ naar boven.
Maar… juist omdat de recruiter zo betrokken is bij je eigen organisatie en de rol kan het zijn dat er niet altijd de juiste zoektermen worden gebruikt, waardoor ‘dié ene perfecte kandidaat’ in een hoekje verscholen blijft.
Wat moeten we dan verder?
2. Juist, dan ga je in zee met een IT-recruitmentbureau
De voordelen ervan zijn simpel. Een IT-recruiter van een bureau heeft een bredere kijk op het algehele vakgebied en heeft ervaring met de rol die jij in wilt vullen, terwijl het voor jullie misschien een totaal nieuwe rol is. Daarnaast kijkt een IT-recruiter van een bureau met een frisse blik tegen je organisatie aan. Je zou het misschien bijna kunnen vergelijken met de manier waarop ‘dié ene perfecte kandidaat’ naar jouw organisatie kijkt: met een onbezonnen blik, kennis van het vakgebied en hoogstwaarschijnlijk een bevooroordeeld beeld van jouw organisatie.
Kwaliteit blijft gegarandeerd, want je hebt nog steeds zelf de touwtjes in handen bij het selecteren binnen de voorselectie.
Nu heb je misschien de perfecte kandidaat gevonden, maar hoe ga je er nu voor zorgen dat deze daadwerkelijk in jouw organisatie wil werken? Een recruiter van een IT-recruitmenbureau kan een goed woordje voor je doen voordat de kandidaat op het eerste gesprek komt, maar dat is niet alles.
Daar komen we dus bij antwoord nummer drie.
3. Marketing & Branding
Recruitment begint steeds meer op Marketing te lijken. Onderzoek wijst uit dat steeds meer organisaties op LinkedIn marketingbudget verhogen voor recruitment.
Waarom dan?
Om de juiste werknemers aan te trekken word je als organisatie gedwongen om na te denken over hoe je jezelf presenteert naar buiten toe. Waarom zou ‘dié ene perfecte kandidaat’ juist bij ons willen werken? Wat maakt ons bedrijf als werkomgeving uniek ten opzichte van onze concurrent? Daar komt nog bij dat je na het opstellen van een plan moet bedenken welke ‘werken bij’-gerelateerde content je gaat verspreiden. En op welke platformen doe je dat dan?
Je zou kunnen beargumenteren dat het eigenlijk al een stukje voorwerk is om je marketing op orde te hebben, want op die manier trek je ook mensen aan. Zeker waar, maar in het geval van recruitment heeft het ook een ander belangrijk doel. Laten we dat even illustreren:
De kandidaat gaat nadat jij of een IT-recruiter van een bureau hem/haar heeft benaderd direct op zoek naar jouw website. Elk hoekje wordt uitgepluisd om erachter te komen of hij – dié ene perfecte kandidaat dus – geïnteresseerd zou kunnen zijn in je bedrijf. Én nee, bij je website bezoeken blijft het nooit. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen veel meer waarde hechten aan online reviews en onafhankelijke websites over je bedrijf om een oordeel te vormen. Hoe meer relevante content je verspreid – dus niet alleen reclame en push berichten met vacatures – hoe geloofwaardiger je jezelf maakt. Dit heeft namelijk tot gevolg dat andere instanties/bedrijven of gewone burgers je content gaan delen en waarderen. Imago en reputatie zijn alles.